W jakim piecu mogę palić “od góry”?
Rozpalanie metodą od góry możliwe jest w piecu tradycyjnym tzw. górnego spalania z dmuchawą lub bez. Jest to taki piec, który wylot spalin do komina posiada powyżej komory zasypowej a jest to:
- Tradycyjny piec górnego spalania tzw. “kopciuch”
- Kominek
- Piec kaflowy
- Piec typu “koza”
Jak rozpalać?
- Do pieca wsypujemy węgiel lub drewno.
- Na górze naszego paliwa układamy rozpałkę w postaci grubszych kawałków drewna a na nich drobniejsze, które łatwiej nam będzie zapalić.
- Podpalamy rozpałkę z góry i po chwili lekko przymykamy drzwiczki.
- Chwilowy dostęp powietrza przez uchylone drzwiczki pomoże nam w rozpaleniu drewienek.
- Gdy widzimy, że nasza rozpałka ładnie się pali zamykamy drzwiczki zasypowe.
- Od teraz kontrolujemy tylko temperaturę pieca manualnie lub przez sterownik