Jak rozpalać – instrukcja

W jakim piecu mogę palić “od góry”?
Rozpalanie metodą od góry możliwe jest w piecu tradycyjnym tzw. górnego spalania z dmuchawą lub bez. Jest to taki piec, który wylot spalin do komina posiada powyżej komory zasypowej a jest to:

  • Tradycyjny piec górnego spalania tzw. “kopciuch”
  • Kominek
  • Piec kaflowy
  • Piec typu “koza”

Jak rozpalać?

  • Do pieca wsypujemy węgiel lub drewno.
  • Na górze naszego paliwa układamy rozpałkę w postaci grubszych kawałków drewna a na nich drobniejsze, które łatwiej nam będzie zapalić.
  • Podpalamy rozpałkę z góry i po chwili lekko przymykamy drzwiczki.
    • Chwilowy dostęp powietrza przez uchylone drzwiczki pomoże nam w rozpaleniu drewienek.
  • Gdy widzimy, że nasza rozpałka ładnie się pali zamykamy drzwiczki zasypowe.
  • Od teraz kontrolujemy tylko temperaturę pieca manualnie lub przez sterownik